Rock Ternat plant (zo groot mogelijke) comeback: voorzitter Lotte Van Gestel licht tipje van de sluier

Perspectief. We hoorden het de afgelopen maanden al dikwijls en we snakken er allemaal naar. Maar een veertigtal vrijwilligers geeft daar nu toch al een concrete invulling aan. “Geen aprilgrap: het laatste weekend van augustus organiseren we opnieuw een Rock Ternat”, zegt voorzitter Lotte Van Gestel. “We houden met verschillende scenario’s rekening en rekenen vooral op de knaldrang van de bezoekers. We zijn klaar om iets te organiseren als er sprake is van een volledige lockdown, maar ook om duizenden bezoekers te ontvangen.”

Tom Vierendeels 

 0 REACTIES

Hoe Rock Ternat op 27 en 28 augustus na zeven jaar onderbreking precies georganiseerd zal worden is nog koffiedik kijken. We hoeven u niet te vertellen hoe dat komt. “Het is afwachten wat de regering gaat beslissen voor evenementen deze zomer”, vertelt voorzitter Lotte Van Gestel, die zelf in de organisatie zat bij de laatste vijf edities van het festival. “Maar we houden rekening met verschillende scenario’s. Bevinden we ons in een volledige lockdown? Dan zijn er creatieve oplossingen genoeg om een livestream te organiseren met bands.” Maar uiteraard is dat niet het uitgangspunt van de gemotiveerde groep van 39 vrijwilligers. Ongeveer de helft daarvan draaide overigens vroeger al mee, sommigen zelfs zeventien edities lang. “Als we volledig ons ding kunnen en mogen doen zullen we 3.500 bezoekers kunnen ontvangen, ‘full blown’ noemen dat scenario”, gaat het verder. “Volgens andere richtlijnen waarmee we rekening houden kan er ruimte zijn voor 400 bezoekers of zelfs 1.000. Maar het staat dus zeker vast dat we dit jaar iets zullen organiseren. We wilden niet tot volgend jaar wachten.”

“Het idee leefde al langer, maar eind vorig jaar kregen we een vlaag van melancholie rond een vuurkorf in de tuin bij iemand”, verduidelijkt Lotte het ontstaan van de doorstart. “Het initiatief werd concreter en we contacteerden mensen of ze (opnieuw) wilden meedoen. En kijk, vijf maand later staan we hier met de aankondiging.”

Lokale verankering

Voorlopig dus niet de 11.000 bezoekers waarvan op het hoogtepunt sprake was met internationale bands als Sisters of Mercy, Kelis, Therapy?, Anouk, Heideroosjes, Dog Eat Dog, Within Temptation, CKY, Dio, Trivium, Bloodhound Gang en Tinie Tempah. “We gaan voorlopig voor een regionaal festival”, klinkt het. “Op die massa mikken we dus nog niet en al zeker niet op internationale bezoekers en een camping. Al zouden we niet rouwig zijn als Rock Ternat opnieuw uitgroeit tot iets groot. We willen alleszins meer de kaart trekken van lokale verankering. Alle vrijwilligers zijn onderverdeeld in werkgroepen. Zo heb je communicatie, infrastructuur en programmering, maar nieuw is duurzaamheid. Waarom foodtrucks uit Brussel laten komen als een lokaal restaurant of een slager ook hamburgers kunnen bakken? We denken ook na over afvalsortering en innovatieve projecten rond bijvoorbeeld energie, waterverbruik, herbruikbare bekers enzovoort. Daar betrekken we tal van mensen met expertise bij.”

Belgische rockbands

Maar het belangrijkste voor de bezoekers is natuurlijk de muziek. “We mikken op de betere Belgische rockgroepen”, legt Van Gestel uit. “De muziek moet energie opwekken. We reiken zo ook een hand naar Belgische bands en de muziek- en evenementensector die het moeilijk hebben en die we zo ook hoop geven. Daarnaast willen we ook een platform bieden aan lokale bands die om de hoek komen piepen. Er zijn al heel wat concrete gesprekken met boekingskantoren voor bands en door de onzekerheid werken we uiteraard met clausules in de contracten. Moeten we twee of tien bands voorzien? Dat moeten we nog afwachten. Maar andere zaken zoals bijvoorbeeld een podium zijn nu al met gemak te boeken.”

Vip-gevoel

De invulling is dus bijlange nog niet concreet. “Maar bij een fysiek evenement willen we iedereen een VIP-gevoel geven”, gaat het verder. “Wie het VIP-café van vroeger kende, kan zich daar iets bij voorstellen. Plekjes om te zitten, een toffe cocktailbar, propere wc’s,… De sfeer en beleving van vroeger staan centraal, maar dan in een nieuw kleedje. Op vrijdag willen we een soort fuif organiseren voor een beperkt publiek om op zaterdag de deuren te openen voor het brede publiek. Bedoeling is om niet te vroeg te starten, ergens in de vooravond. Het zal voorlopig ook zeker niet tot 4 uur duren. De buurtbewoners werden vandaag ook allemaal ingelicht en zij zullen nog uitgenodigd worden om hun bezorgdheden door te geven. We verhuisden nu ook naar het laatste weekend van augustus in plaats van oktober om meer zekerheid met het weer te hebben. Vroeger werden we geconfronteerd met tegenslagen door compleet uitgeregende edities. Dat is hopelijk verleden tijd.”

Sportcentrum

En alles gaat door op de parking van het sportcentrum, waarbij het podium voor het gebouw komt. Terug naar waar het allemaal begon in 1993. “De eerste organisatie gebeurde eigenlijk al in 1992 met een optreden van Noordkaap op de Sinksenkermis”, weet Lotte. “Maar in ‘93 vond het eerste echte festival plaats en we bleven zes jaar in het sportcentrum. Nadien werd er voor twee jaar uitgeweken naar het schooldomein van De Horizon om vervolgens naar de stoeterij van Michel Vanderhasselt te trekken. De laatste edities gingen door op de weide langs de Assesteenweg.”

Crowdfunding

En niet onbelangrijk: centjes. Het festival start helemaal opnieuw van nul en daarom hoopt de organisatie op steun van iedereen. Voor 50 euro word je ‘vriend van Rock Ternat’ en daar krijg je enkele leuke voordelen voor. Zo zal je bijvoorbeeld ook sowieso op vrijdagavond welkom zijn voor de fuif.