Voor één keer fijn festivalnieuws dankzij coronacrisis: Rock Ternat staat na jaren afwezigheid weer op de festivalkalender

In welk format festival volgende zomer kan doorgaan, is voorlopig onduidelijk

doorJoost Van Liefferinge


TERNAT – Waar andere festivals voor het tweede jaar op rij een editie schrappen, is er plots een verrijzenis op de festivalkalender. Als corona het toelaat, keert Rock Ternat, na jarenlange radiostilte, eind augustus 2021 terug naar de locatie waar het allemaal begon.

Wat er volgende zomer allemaal mogelijk is, is voorlopig nog erg onduidelijk maar toch wil Rock Ternat er opnieuw staan. Dat laat een groeiend team van nu al veertig gemotiveerde vrijwilligers weten. “Het vernieuwde festival keert op 27 en 28 augustus terug naar het sportcentrum van Ternat, de locatie waar het allemaal begon”, luidt het.

Topjaren

Dat is uitstekend nieuws voor muziekliefhebbers, want Rock Ternat was meer dan twintig edities lang een klinkende naam in de festivalwereld. In de topjaren bracht het festival elke editie zo’n 11.000 bezoekers op de been en kon het klinkende Belgische en internationale artiesten strikken waaronder Arsenal, Stromae, The Blackbox Revelation, Hooverphonic, Kelis, Channel Zero en Machine Head.

Maar in de lente van 2014 legde de organisatie de boeken neer wegens financiële problemen. Er bleek geen plaats meer voor Rock Ternat in festivalland en dan kwam voor vele trouwe bezoekers een donderslag bij heldere hemel.

Beklemmend

Opmerkelijk is dat de voor velen allicht even onverwachte revival deels te danken is aan corona. “Het verplicht thuis zitten, elkaar enkel via het scherm kunnen zien en geen vooruitzicht op feesten of live muziek: het voelde voor een aantal van de toenmalige organisatoren te beklemmend aan.”

“En dus ontstond tijdens de tweede lockdown – tussen digitale pot en pint – het idee om opnieuw samen ‘iets’ te doen deze zomer”, laten de initiatiefnemers weten. “Nu we in een derde lockdown zijn beland, willen we dat gevoel graag met velen delen. Rock Ternat wil iedereen een hart onder de riem steken, iets geven om naar uit te kijken. Het festival wil nu meer dan ooit tevoren een lichtpunt zijn in de duisternis, iets doen vonken.”

Resoluut Belgisch

Aan enthousiasme in Ternat alvast geen gebrek: het idee verspreidde zich als een lopend vuurtje. De organisatoren kiezen resoluut voor een puur Belgische affiche. “2021 is geen 2013, we zijn 8 jaar en een coronacrisis later. Dat vertaalt zich ook in een nieuw concept. Wat er deze zomer kan en mag, weten we nog niet. Daarvoor wachten we op de beslissing van de overheid. Dat houdt ons niet tegen om achter de schermen voor te bereiden”, laat de nieuwe Rock Ternat voorzitter Lotte Van Gestel weten.